Podstawowe parametry pieców gastronomicznych

piece gastronomiczne

Centrum każdej kuchni powinien być piekarnik. Centrum każdej restauracji, powinien być piec gastronomiczny. Dzięki niemu można łatwo przyrządzić odpowiednie potrawy i to bez obaw, że ich zapachy wymieszają się ze sobą. Piec taki to duża moc, wydajność i przede wszystkim – wygoda dla personelu. Sprawdźmy jakie parametry może „pochwalić się” konkretny piec.

Napięcie zasilania

Jeśli uważaliśmy, że typowy piec gastronomiczny mogliśmy zasilić bezpośrednio z gniazdka 230 V, to jesteśmy w poważnym błędzie. Większość pieców (dotyczy tych o szczególnie dużej mocy) jest zasilana przez napięcie 400 V. Dlatego też mamy tu do czynienia ze specyficzną, trójfazową wtyczką.

Moc zasilania

Klasyczne piece konwekcyjno parowe charakteryzują się bardzo dużą mocą, pobieraną z sieci zasilającej. I choć urządzenia te z reguły charakteryzują się dużą oszczędnością mediów (w tym prądu), to i tak moc pobierana przez taki piec jest ogromna. W przypadku klasycznego pieca gastronomicznego wynosi ona aż 8 – 10 kW, co daje nam około 2 – 2,5 ampera.

Waga

Piece gastronomiczne nie są też urządzeniami lekkimi i przenośnymi. Oczywiście ich masa jest zależna od mocy i wydajności danego pieca, ale to nie wszystko! Waga takiego pieca, może sięgnąć nawet 100 kilogramów. W porównaniu klasyczny piekarnik to ciężar około 50 kilogramów. Jeśli więc gotujemy na piętrze, nie zapominajmy o odpowiednio wzmocnionym stropie…

Liczba wentylatorów

Jednym z podstawowych parametrów technicznych każdego pieca gastronomicznego jest liczba wentylatorów. W mniejszych piecach wystarczy jeden. W przypadku większych i droższych pieców, powietrze musi być rozprowadzane już przez dwa wentylatory. Co ważne – najlepiej, jeśli mogą one pracować również w rewersie, co oznacza, że mogą odwracać ciąg pędzącego powietrza i kręcić się w drugą stronę.

Reklama: http://gastroprofit.pl/Piece-konwekcyjno-parowe-c2714

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *